Gündelik hayat içerisinde birçok stres faktörü vardır. Stresli hiçbir durum yoksa bile çalışma ortamındaki yoğunluk insanları sebepsiz yere gerginleştirebilir. Bu tip gerginliklerle baş edebilmek toplum içerisinde öfke patlamaları yaşamamak için önemlidir. Meditasyon, yoga gibi deşarj olma yöntemleri için de çok önemli olan nefes terapisi, genel anlamıyla stresli anlarda artan nefes sıklığını kontrol altına almaya çalışmaktır.
Nefes terapisi bir nevi nefes egzersizidir. Bu tip çalışmaların temelinde ciğerleri değil diyaframı kullanarak nefes almak yatar. Bebeklik döneminde kullanılan ve büyüdükçe unutulan diyafram nefesini kontrol edebilmek için çok fazla yöntem olsa da en iyisi sırtüstü yatmaktır. Sırtüstü uzandıktan sonra ellerden biri karın boşluğuna diğeri göğsün üstüne yerleştirilir. Karnı şişirmeye çalışırcasına nefes almak ama bu esnada göğsün yükselmediğinden emin olmak gerekir. Eğer göğüs üstündeki el değil de yalnızca karın bölgesindeki el yukarı doğru hareket ediyorsa diyaframdan nefes alındığı söylenebilir.
Nefes Terapisi Nasıl Uygulanır?
Gergin anlarda dik bir şekilde oturmak ve bir süre sakinleşmeye çalışarak ve sakinleşme amacına odaklanarak diyaframdan nefes almak gerekir. Ardından sırasıyla 2’şer – 3’er dakika kadar yüz, boyun, omuz kasları teker teker kasılır ve bırakılır. Sonrasında bel dik konumdayken masa üstünde bir şeye ulaşmaya çalışır gibi kollar uzatılarak kasılır ve bir süre sonra yavaş yavaş vücudun iki yanına doğru serbest bırakılır.
Üst gövde ve kalçalarda da aynı işlemler tekrar edilir. En son bacaklarda kollarda olduğu gibi uzatma, kasma ve gevşetme döngüsü gerçekleştirilir. Bu sayede vücutta biriken gerginliklerin atıldığı, nefes egzersizi sayesinde sorunlardan az da olsa uzaklaşıldığı fark edilir.