Göktaşı Nedir?

Uzaydan dünyaya düşmüş olan maddelerin genel adı göktaşıdır. Göktaşının veya meteoridin uzaydan dünyaya düştüğü ve genel bir madde olduğu bilinmektedir. Meteoroid düşen cismin katı bir kalıntısı olarak isimlendirilir. Kuyruklu yıldız ve meteordur. Dış uzaydan gelen herhangi bir gezegene veya dünyaya atmosfere girerler. Bu taşlarda genellikle de yeryüzüne ulaşmazlar. Eriyerek atmosfere karışırlar.

Göktaşı Nedir

Dünyanın atmosferine girdiği an itibariyle sürtünme ve basınç nedeniyle etkileşime girerler ve diğer etkileşimlerinde sonucu olarak ısınma etkisi ile bu ısıyı yayarlar. Böylece meteora dönüşürler. Meteora dönüşen parçalar ateş topu oluşturur. Bu da kayan bir yıldız olarak isimlendirilmektedir. En parlak olanları bolit olarak isimlendirilmektedir. Göktaşlarının atmosferde aşınıp almış olduğu etkiler oldukça farklıdır. Jeologlar bu durumu araştırmışlardır ve polisler olabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine yaklaşık olarak yılda bir kaç bin göktaşı girer. Ancak bunların yalnızca 500 kadarı buharlaşmadan gökyüzünden yeryüzüne düşebilir.

Gök Taşının Özellikleri

Göktaşının bilinmeyen pek çok özelliği bulunmaktadır.

  • Yuvarlak bir yapıya sahip değildirler
  • Düzensiz bir yapıları bulunmaktadır
  • Belli bir şekilleri yoktur.
  • Renk ve boyutları bulunmamaktadır.
  • Sürtünmenin ve basıncın etkisi ile parçalanabilirler.

Uzay boşluğunda milyonlarca gezegen bulunuyor ve irili ufaklı taşlar da oluşmuştur. Bu taşlardan bazıları zaman zaman dünyaya giriş yapar. Türkçede gök taşı olarak bilinen bu taşlar meteor olarak da bilinmektedir. Pek çoğumuzun duyduğu yıldız kayması veya meteor kayması nedir?

Meteor Kayması Nedir?

Atmosfer gözlendiği esnada dünyaya çarpmayan ve teğet geçen göktaşlarına meteor kayması ismi verilmektedir. Meteorit bulguları olarak bilinir. Bu duruma rağmen dünyada kayıtlara geçmiş olan 1.140 adet kayma gerçekleşmiştir. 38 binin üzerinde de belgelenmiş meteorit bilgisi yer almaktadır.

Göktaşı Yağmuru Nedir?

Meteorlar Güneş sisteminde taş ve kaya parçaları olarak isimlendirilmiştir. Bu taşlar yerin çekim alanına kapılır ve zaman zaman da atmosfere girerler. Saniyede 30 ile 70 kilometre gibi yüksek hızda atmosfere girdikleri için sürtünme ve basınç nedeniyle ortaya çıkan enerji ışığa dönüşür ve parlak görünmelerini sağlar. Herhangi bir gecede saatte birkaç kez rastgele göktaşı görebiliriz. Göktaşlarının çoğunlukla çok küçük taş parçaları olduğu bilinmektedir. Kum tanesi büyüklüğünden elma büyüklüğüne kadar taşlar değişen boyutlarda ulaşabilirler. Seyrek de olsa büyük göktaşları atmosferimize girdiğinde ışık kayması olarak belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Buna da halk dilinde yıldız kayması ismi verilir. Ancak bazı anladım belirli bir bölgeden geliyormuş bir kayması görülebilir Bunun nedeni nedir yörüngesi ilgili olabilir yıldızın yörüngesinde yörünge ile kesiştiğinde atmosfere girerler ve bu da göktaşı yağmuru olarak isimlendirilir göktaşı yağmurlarının en etkili olduğu dönemler maksimum gününün önceki ve sonraki birkaç gecesidir.

Yanıtla